Pikatestit käyttöön kouluissa ja työpaikoilla

Jyri Engeström
2 min readAug 17, 2020

--

Jenna Mäkilä laittaa näytetuubin turkulaisen Arcdian pikatestilukijaan. Alustava tulos valmistuu parissakymmenessä minuutissa. Laitteita on jo yli viidelläkymmenellä suomalaisella klinikalla mutta ne eivät toistaiseksi ole saaneet käyttölupaa viranomaiselta.

Keväällä tavallisten hengitystieinfektioiden ja vatsatautien määrä oli hyvin pieni, eikä testausjärjestelmä ylikuormittunut HUSin alueella.

Nyt tilanne on toinen. HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan “ei ole kerta kaikkiaan tarpeeksi väkeä” koronanäytteiden ottamiseen (A-Studio 12.8.)

Samaan aikaan maailmalla koko testauskonsepti on muuttumassa itsetehtävillä pikatestesteillä tapahtuvaksi tartuttajien seulonnaksi.

Se perustuu huomioon, että viruksen määrä näytteissä — ja samalla tartuttavuus — on korkeimmillaan juuri ennen oireiden alkamista. Pikatestaus keskittyy näiden oireettomien supertartuttajien tunnistamiseen esimerkiksi työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Perustamamme yritys on testannut Yhdysvalloissa yli 40 000 ihmistä viimeisen neljän kuukauden aikana yhteistyössä paikallisten laboratorioiden kanssa. Positiivisen testituloksen saaneista enemmistö (53%) on oireettomia. Kun tartuntaketjuja on myöhemmin jäljitetty, oireettomien on todettu tartuttavan muita ihmisiä oirehtivia todennäköisemmin. Tähän mennessä olemme käyttäneet PCR-testejä, mutta olemme siirtymässä ns. LAMP-pikatesteihin niiden ominaisuuksien vuoksi.

Tartuntaketjujen katkaisemiseksi pitäisikin siirtyä oireettomien seulontatestaukseen kouluissa ja työpaikoilla. Hoitohenkilökuntaa sitova ja monelle epämiellyttävä nenänielupuikko vaihtuisi sylkinäytteeseen tai nopeaan ja kivuttomaan suun ja nenän etuosan yhdistelmään, jonka aikuinen voi ottaa itse ja pienen harjoittelun jälkeen lapselta.

Pikatestit eivät ole yhtä herkkiä kuin nykyiset PCR-testit, joiden avulla voi tilastoida myös lievimpiä tapauksia. Se ei kuitenkaan ole este. Pikatestien tarkoitus on nimenomaan tunnistaa aktiiviset tartuttajat, joilla on valmiiksi suuria määriä virusta hengitysteissä.

Pikatestiä voi verrata poliisin alkometriin. Promillerajan yli puhaltaneelta kuljettajalta otetaan verinäyte, joka kertoo tarkasti alkoholin määrän veressä. Samaten positiivinen pikatestitulos tulisi vahvistaa tarkemmalla PCR-testillä.

Se, että tänään saan negatiivisen testituloksen ei tarkoita, etteikö minusta voisi tulla taudin levittäjää huomenna. Väärien negatiivisten riski pienenee epätarkemmallakin testillä nykyisestä kunhan niitä otetaan riittävän tiheästi, mielellään päivittäin.

Suomessa on alan huippuosaamista ja omaa pikatestituotantoakin. Helsingin alueen klinikoilla on yli 50 Euroopassa tyyppihyväksyttyä pikatestilaitetta käyttövalmiina (HS 12.8.). Ne tulisi välittömästi vapauttaa lupapannasta ja viranomaisten ohjeistaa oppilaitoksia ja työpaikkoja niiden käyttöönotossa yhteistyössä julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien kanssa.

Säätiötyönsä kautta kansanterveystyön ytimessä jo vuosikymmeniä toiminut Bill Gates kutsui Suomessa käytössä olevaa nenätikkutestausta ”vanhentuneeksi virheeksi” hiljattaisessa Wired-lehden haastattelussa. Yhdysvalloissa, jossa tehdään eniten koronavirustestejä maailmassa, suun ja nenän etuosan yhdistelmänäyte on ollut vallitseva käytäntö keväästä lähtien.

Yrityksemme on testannut kymmeniä tuhansia ihmisiä Gatesin metodilla hyvällä menestyksellä.

Pikatestin ei tarvitse olla läheskään täydellinen vaan testaamisen helppo saatavuus ja toistuvuus on avain. Kun siirrytään päivittäisiin itsepalvelupikatesteihin kouluissa, työpaikoilla, punttisaleilla jne., voidaan luopua nenätikuista ja ketterästi kiirehtiä viruksen tukahduttamista.

Jyri Engeström ja Kristian Segerstråle
Kirjoittajat ovat teknologiayrittäjiä Kalifornian Piilaaksossa

--

--

Jyri Engeström

Yes VC, Rare Cancer Research Foundation, Primary Diagnostics